Άμεσα μέτρα για να αλλάξει το σκηνικό της εγκληματικότητας στην Ανατολική Αττική

Τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια των πολιτών έχουν αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής φαινόμενα εγκληματικότητας είναι καθημερινό φαινόμενο.
Με την υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, κάτι που δοκιμάζει τις αντοχές των μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι καταβάλλον τιτάνιες προσπάθειες, προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά, η Αστυνομία παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά επιτυγχάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όμως σε ό,τι αφορά τις κλοπές σε σπίτια και σε μαγαζιά, το πρόβλημα γιγαντώνεται και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και ευρύτερα του κάθε πολίτη, σε ένα δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον όπου η καθημερινότητα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.
Τίθεται επομένως κρίσιμο το θέμα της συγκροτημένης και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος και περιορισμός της εγκληματικότητας χωρίς μέσα και -το κυριότερο- χωρίς επαρκές προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού σχεδιασμού ειδικά για την Ανατολική Αττική με έμφαση στον Δήμο Αχαρνών, στα βόρεια της περιφέρειας αλλά και σε αραιοκατοικημένες περιοχές, σε όλο το εύρος της Ανατολικής Αττικής.
Απαιτείται συνεργασία Πολιτείας, Αστυνομίας και Αυτοδιοίκησης για να μειωθεί δραστικά το φαινόμενο.
Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν υπάρχει μια συνολική αντιμετώπισή του από ένα Κράτος συγκροτημένο, υπεύθυνο, ευέλικτο, όπου οι δομές του λειτουργούν επαρκώς, με υπευθυνότητα και συγκεκριμένους στόχους.
Επίσης πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τα σύγχρονα κράτη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μέσα κυρίως από περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν πολύπλευρες αισθητικές επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της παραβατικότητας.
Φυσικά όλα αυτά χρειάζονται σχεδιασμό, όραμα, προσήλωση στους στόχους, κάτι που την επόμενη ημέρα των εκλογών όποτε αυτές κι αν γίνουν, θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να υλοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού.
Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε ήταν εκείνο που πέτυχε στο παρελθόν ουσιαστικά αποτελέσματα στο διαχρονικό πρόβλημα της εγκληματικότητας και για πολλά χρόνια μετά οι πολίτες βίωναν ένα καλύτερο αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα τους. Σήμερα το ΚΙΝΑΛ έχει ουσιαστικές προτάσεις για αυτό το σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, που είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο σύνολό του.