Πολιτικός πολιτισμός στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική

Το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο αλλά και ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο, παρατηρούνται φαινόμενα έντονων πολιτικών συγκρούσεων και φανατισμών, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.

Το συγκεκριμένο σκηνικό πέρα του ότι δηλητηριάζει την κοινωνία, δεν ταιριάζει με τον πολιτικό πολιτισμό και τον εποικοδομητικό διάλογο που οφείλουν οι πολιτικοί να ασκούν σε μια χώρα που θέλει να κοιτάζει μπροστά.

Οι άναρθρες κραυγές, ο φανατισμός, οι προσωπικές επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους -όποιες κι αν είναι αυτές- δεν βοηθούν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο, αλλά πολύ περισσότερο δεν βοηθούν σε κανένα επίπεδο τον πολίτη να διαμορφώσει εμπεριστατωμένη άποψη για τα κοινά.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που στο σύνολό του έχει κρατήσει μια στάση σεβασμού απέναντι στον πολίτη, διατυπώνοντας -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- με νηφαλιότητα τις θέσεις του και τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα και το τι πρέπει να γίνει για να πάει η Ελλάδα καλύτερα σε όλους τους τομείς.

Ο πολιτικός πολιτισμός που είναι συνυφασμένος με τη συμπεριφορά, την επικοινωνία και την αντιπαράθεση των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους και των υποψηφίων, αποτελεί την πραγματική ουσία της δημοκρατίας.

Ο πολιτικός πολιτισμός επομένως αποτελεί κύριο ζητούμενο στις μέρες μας.

Οι υποψήφιοι είτε στην Αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι αντίπαλοι. Είναι συμπολίτες μέσα στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να έχουν ένα κοινό στόχο: να βελτιώσουν την γειτονιά, την πόλη την Περιφέρειά, στην οποία ζούν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, το δικό του τρόπο δραστηριοποίησης, τις δικές του διαφορετικές προτάσεις για το πώς βλέπει την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια και με ποιο τρόπο θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τα πράγματα προς όφελος του Έλληνα.

Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της δημοκρατίας. Ο διάλογος!

Επομένως, το επόμενο διάστημα τα κόμματα και οι εκφραστές τους, ας αλλάξουν το γκρίζο σκηνικό. Ας πορευτούν δημιουργικά μέσα στις τοπικές κοινωνίες, ας μιλήσουν με ευπρέπεια και με ουσιαστικές προτάσεις στον συμπολίτη μας.

Να μην επηρεαστούν τα κόμματα και οι εκφραστές τους από τις σειρήνες του πολιτικού φανατισμού και ενός πολιτικού λόγου που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Όσες παλιές νοοτροπίες και πρακτικές έχουν πληγώσει την πατρίδα μας ας αποτελέσουν παρελθόν και ας χαράξουμε όλοι μαζί ένα νέο ελπιδοφόρο και με προοπτικές μέλλον.