Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της Ανατολικής Αττικής

Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να υπάρξουν μέτρα και παρεμβάσεις από την Πολιτεία που να ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων.

Σε ένα Κράτος που δοκιμάζεται πολλαπλώς εδώ και χρόνια και αυτονόητες δομές που έχουν σχέση με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών δεν εφαρμόζονται πάντα επαρκώς, η τελευταία βιβλική καταστροφή πρέπει να μας κινητοποιήσει.

Η πρόληψη είναι το παν και ιδιαίτερα σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, το Κράτος -σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες- πρέπει να συνεργαστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές και βέβαια οι σύλλογοι, που αποτελούν τα πιο ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα, μπορούν να συνεργαστούν σε πολιτικές για το περιβάλλον και την προστασία του.

Η υλοποίηση τέτοιων πολιτικών είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής συμμετοχής και ατομικής ευθύνης, ιδιαίτερα των φορέων και συλλόγων κάθε πόλης.

Από την άλλη πλευρά ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πρώτιστης σημασίας. Οι καταστροφές εξαφανίζουν μελλοντικούς πόρους, αλλοιώνουν το περιβάλλον, καταστρέφουν μνημεία και σημεία πολιτισμικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προκύπτουν πολλαπλές και δυσμενείς επιπτώσεις για μια πόλη και ευρύτερα την τοπική κοινωνία.

Πολλές είναι οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες που μπορούν να παρθούν. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Αττική, ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής με ενημέρωσε για την ύπαρξη ελικοδρομίου που βρίσκεται στην ΕΒΟ, στο Λαύριο, το οποίο θα μπορούσε να στελεχωθεί επαρκώς με ανθρώπινο και τεχνικό εξοπλισμό και να αποτελεί κέντρο άμεσης επέμβασης για προστασία της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ένα ελικοδρόμιο και παρατηρητήριο θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε χώρο πλησίον της Πάρνηθας, ώστε και εκεί να υπάρχει άμεση επέμβαση σε λίγα λεπτά με την έναρξη μιας πυρκαγιάς, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή.

Πέρα όμως από αποσπασματικές προτάσεις, θα πρέπει -πέρα από κόμματα και παρατάξεις- να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για όλη την Ελλάδα για το τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, ΤΩΡΑ, και όχι στο απώτερο μέλλον, ώστε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που να σώσουν ζωές και περιβάλλον.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστούν οι νεκροί συμπολίτες μας, το πράσινο που καταστράφηκε αλλά και οι εκατοντάδες περιουσίες που χάθηκαν σε ένα βράδυ.

Επίκεντρο και εκφραστές επομένως της πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι ο πολίτης, άνθρωποι πολύπειροι και με προσφορά από τα Σώματα Ασφαλείας οι εθελοντές, και κατ' επέκταση οι σύλλογοι και οι φορείς.

Αρκεί βέβαια η Πολιτεία θεσμοθετημένα να τους δίνει "χώρο" και κίνητρα για να ασχοληθούν εποικοδομητικά και να μπορούν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.